Duhovna pranajama

Updated

Prva stvar na koju bi trebalo da mislite dok vežbate tehnike disanja je čistota. Dok udišete, ako možete da osetite da taj dah dolazi direktno od Boga, od same Čistote, onda se vaš dah lako može pročistiti.

Udišite mir, izdišite nemir

Potom, svaki put kad udahnete, pokušajte da osetite da unosite u svoje telo beskrajni mir. Suprotnost miru je nemir. Dok izdišete, pokušajte da osetite da izbacujete sav nemir koji je u vama, a takođe i nemir koji je oko vas. Kad dišete na taj način, videćete da vas uznemirenost napušta.

Udišite moć, izdišite strah

Pošto ste to učinili nekoliko puta, molim vas, pokušajte da osetite da udišete moć iz univerzuma, a dok izdišete, osetite da sav vaš strah izlazi iz vašeg tela.

Udišite radost, izdišite tugu

Pošto ste to učinili nekoliko puta, nastojte da osetite da udišete beskrajnu radost, a izdišete tugu, patnju i melanholiju.

***

Tradicionalna jogička pranajama (pranayama) je komplikovanija i sistematičnija. Međutim, ovo što sam vam upravo objasnio je najefikasniji duhovni metod disanja. U početku, moraćete da koristite svoju maštu, ali nakon nekog vremena videćete da to uopšte nije zamišljanje, već stvarnost. Vi svesno udišete energiju koja struji svuda oko vas, pročišćujete sebe i izbacujete iz sebe sve što je nebožansko.

Ako budete disali ovako po pet minuta svakog dana, moći ćete da veoma brzo napredujete.

Iz knjiga Šri Činmoja „Meditacija“ i  My meditation-service at the United Nations for twenty-five years