Ako pravilno meditirate…

Updated

Ako pravilno meditirate, osetićete spontanu unutrašnju radost i mir iznutra i spolja. Ali, ako osećate mentalnu napetost ili uznemirenost, onda vam taj način meditacije ne odgovara. Ako imate dobru meditaciju, imaćete dobar osećaj prema svetu. Gledaćete svet s ljubavlju, bez obzira na njegove brojne nesavršenosti. Takođe, ako odmah posle meditacije imate dinamični osećaj, ako osećate da ste došli na svet da učinite nešto i postanete nešto – da izrastete u samu sliku Božiju i postanete Njegov posvećeni instrument – to pokazuje da ste imali dobru meditaciju.

Molim vas, nemojte se uznemiravati ako u početku ne možete dobro da meditirate. Čak i u spoljašnjem životu, sam Bog zna koliko godina moramo da vežbamo da bismo postali veoma dobri u nekoj oblasti. Ako se uspešni pijanista priseti kakav mu je bio nivo kad je počinjao, smejaće se sebi. Postupnim napredovanjem on je dosegao svoju sadašnju muzičku visinu. Slično tome, i u duhovnom životu ćete možda na početku osećati da vam je teško da meditirate, ali će postepeno vaša sposobnost rasti.

A opet, od samog početka osetićete dobrobit od meditacije. Ako probamo makar samo kap vode iz mora, ona ima slan ukus. Slično tome, ako tokom svoje meditacije možemo da popijemo makar samo jednu kap iz mora mira, neizostavno ćemo osetiti mir u svom životu.

Iz knjige Šri Činmoja, „Krila radosti“

Možda će vas interesovati:

Praktične vežbe meditacije