Naš mir je u nama

Updated

Ne možete imati mir u spoljašnjem životu ukoliko niste uspostavili mir u svom unutrašnjem životu. Sve zapravo i počinje u unutrašnjem svetu. Ako rano izjutra, pre nego što izađete iz kuće, pomislite nekoliko božanskih misli, onda će te misli ući u vaš spoljašnji život kao okrepljujuća i ispunjujuća stvarnost.
Rano izjutra, pre nego što uđete u buku i metež života, trebalo bi da redovno meditirate petnaest minuta ili pola sata. Potom, kad izađete iz svoje kuće u svet, bićete dobro zaštićeni – ne oklopom, već božanskim mislima, božanskim idejama i božanskim ciljevima.

Kad ispravno meditiramo, sigurno ćemo osetiti duševni mir. Isto ćemo tako sigurno osetiti da imamo veoma veliko srce, u koje može da stane ceo svet. Osetićemo spontanu radost. Ponekad možda nećemo znati odakle ta radost dolazi, ali ona zapravo dolazi iz naše sopstvene meditacije.

Duboko unutar nas vlada večita tišina, mir i ravnoteža. Kad smo apsolutno smireni i tihi, vidimo da nam unutrašnji život nudi svoju energiju. Naš ljudski um možda neće razumeti tu energiju, jer ona ne potiče iz uma. Ali, naše srce dobija energiju od duše.

Tokom duboke meditacije deluje jedino srce. Aktivnost uma je potpuno utišana. Srce se poistovećuje sa mirom, a unutar tog mira mi gajimo unutrašnju istinu i rastemo u unutrašnju svetlost.

Ja meditiram
Da bih mogao da prožmem
Celo svoje biće
Svemoćnom snagom mira.

Iz knjige Šri Činmoja Krila radosti

 

Možda vas interesuje praktična vežba meditacije:

Duhovna pranajama – udišite mir, izdišite nemir