Reka teče sama od sebe

Updated

Ako po lepom danu sednete u mlak pesak na obali reke, umirite se i opustite i ostavite začas po strani sve planove, brige i želje, možda će vas zapanjiti kad shvatite kako voda pred vama lako, graciozno i bez ikakvog napora teče sama od sebe. A ako napola sklopite oči i u svojoj svesti se poistovetite sa rekom, možda ćete odjednom uvideti da i sve drugo na ovom svetu isto tako teče lako, graciozno i samo od sebe – kao što kiša pada, kao što trava raste, kao što se smenjuju noć i dan. I da isto tako teče i naš život, a da su strepnje, brige, patnje, sukobi i problemi čudan veštački dodatak koji se ne znam kako uvukao u naše postojanje, ali koji nam je u suštini potpuno stran i zaista nije deo nas.

Kad pokušavamo da radimo stvari po svojoj pameti, onako kako mi mislimo da treba, dolazimo u sukob sa samim sobom i sa celim svetom. Kada sledimo tok unutrašnje svesti, vidimo da su sve stvari već takve kakve i treba da budu i da nisu ni mogle da budu drugačije, a da nas sam taj tok nosi kuda treba i čini da govorimo i postupamo kako treba, bez nekog našeg posebnog dovijanja i napora.

Ne zavisi se od nas

Možda nije lako ni laskavo prihvatiti činjenicu da kao pojedinci i nismo posebno važni za ovaj svet, i da će sve ionako biti takvo kakvo je i sa nama i bez nas – ali je svakako oslobađajuće. Jer, kad se jednom otarasimo iluzije da smo mi ti koji činimo da stvari budu ovakve ili onakve, prestaje napetost, pritisak i nesklad sa samim sobom koji većinu ljudi prati celog života.

Zato ugrabite pogodnu priliku da sednete na neko prijatno mesto, umirite se i opustite i ostavite na neko vreme po strani sve planove, brige i želje. Možda će taj jedan trenutak opuštenosti i dubokog spokoja učiniti za vas i za ljude oko vas više nego meseci i godine jalovog truda da se izborite sa svima oko sebe i sa samim sobom.

Napisao: Vyavasaya

Možda će vas zanimati sledeća vežba meditacije:
Reka svesti