Učenik dolazi Guruu i potpuno se predaje Svevišnjem u njemu. Slično tome, Guru mora potpuno da se preda Bogu Beskonačnosti. U ovoj predanosti, on postaje jedno sa Bogom. On ne krši Božji Zakon; on samo pokušava da ga ispuni. Ako Bog kaže: „Želim da sada napustiš telo”, onda on napušta telo.
Kada Učitelj napusti telo i vidi da njegovi učenici neutešno plaču zbog svog gubitka, Učitelju je žao što ga učenici ne prepoznaju u potpunosti kao duhovnog Učitelja. Duhovna osoba, ona koja je ostvarila Boga, živi na svim nivoima; njena svest prožima sve svetove. Prema tome, ako njegovi učenici neutešno plaču za njim, osećajući da ga više neće videti, onda oni svrstavaju Učitelja u istu kategoriju sa običnim ljudima. To je neka vrsta nipodaštavanja.

Pitanje: Koliko sam razumeo, vi ne prihvatate sve one koji požele da budu vaši učenici. Ali želite da se čuje vaša poruka radi onih koji bi možda poželeli da to postanu. Je li tako?
Šri Činmoj: Da, naravno. Ovaj svet pripada Svevišnjem i on ima mnogo duhovne dece koja su u mogućnosti da pomognu iskrenim tragaocima. Dakle, ima tragalaca koji bi mogli da napreduju mnogo brže ako bi dobili pomoć od nekog drugog nego od mene.

Pitanje: Ako su svi Gurui instrumenti Boga, zašto je tako važno imati isključivu posvećenost samo jednom Guruu?
Šri Činmoj: Ne radi se o isključivoj posvećenosti. Samo moraš znati u koga imaš krajnje poverenje. Svi su jedno, istina. Ali ti od srca voliš svog oca i svoju majku, a ne oca i majku nekoga drugog. Pravi Guru je kao roditelj. On te lično vodi na tvom duhovnom putovanju i sigurno te dovodi kući. Neko drugi, kao što je tvoj ujak, može te odvesti, ali ti imaš više vere u svog oca jer znaš da tvoj otac ima više brižnosti, više ljubavi prema tebi nego ujak.

Pitanje: Čuo sam da kada neko jednom prihvati duhovnu stazu, postoji trenutak kada treba da se preda Guruu koji je viši od njega. Ali sam, takođe, čuo da čovek mora stalno da preispituje učenja Gurua i da sluša glas u sebi. Čini mi se da je ova ideja skepticizma i preispitivanja protivrečna ideji predanosti.

Šri Činmoj: Pre svega treba da znamo sledeće: ako se neko već potrudi da nađe Gurua, onda treba da ga sluša. Ako oseća da treba da sumnja i preispituje svog Gurua, bolje je za njega da uopšte i ne prihvati Gurua. Predanost je druga stvar. Pravi duhovni Učitelj će reći da on nije Guru; jedini pravi Guru je Svevišnji. Ljudsko biće je vodič za nekolicinu ljudi. To može biti stotina, ili hiljada, ili možda milion ljudi. Ali pravi Guru, jedini pravi Guru, je Bog. Kada prihvatite ljudsko biće za svog Gurua, to činite samo zato što je on prosvetljeniji od vas.

Mi se veoma mnogo divimo, obožavamo i volimo one duhovne Učitelje najviše visine koji su živeli u davna vremena. A istovremeno, hteo bih da kažem da visine njihovih naslednika nisu uopšte manje. Stvar je samo u tome što je postojalo vreme kada ste morali da pokažete okultne moći. Da tada niste pokazali okultne moći, ko bi vas smatrao Učiteljem? Šri Krišna je pokazao okultne moći, Buda je to učinio, Isus je to učinio. I dan danas, milioni ljudi shvataju nekog duhovnog Učitelja ozbiljno tek ako izvede neko čudo. Takav je ljudski mentalitet.

besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Koristeći kontakt formular, možete se prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 71