Šta nam treba na početku

Updated

Ako želite da najbrže napredujete, tada, prvo vam je potreban normalan, uravnotežen život. Ima mnogo stvari koje ludi ljudi čine, ali vi ne smete da činite ništa što je nenormalno. Vi ste aspiranti, tragaoci. Vi ne možete da radite stvari koje rade ludi ili bolesni ljudi.

Postoji velika razlika između tragaoca i osobe koja ne teži. Krajnji cilj jednog tragaoca je da ostvari Boga. Ako je vaš cilj da ostvarite Boga i ako želite da najbrže napredujete, onda je prva stvar koju treba da imate u vašem životu jednostavnost. Ako osećate da nemate dovoljno jednostavnosti, tada treba da je steknete.

Posle jednostavnosti, treba da imate iskrenost. Ako osećate da niste iskreni prema sebi ili prema Bogu, tada odmah treba da postanete iskreniji. Postepeno ćete postati apsolutno jednostavni i apsolutno iskreni u vašem životu. Posle jednostavnosti i iskrenosti dolazi ljubav. Doći ćete do saznanja da ljubav koju imate prema Bogu nije dovoljna. Ja ne kažem da uopšte nemate ljubavi prema Bogu. Ali, treba da imate više ljubavi prema Bogu; treba da imate više svega. Treba da imate više jednostavnosti, više iskrenosti, više ljubavi, više posvećenosti i više predanosti.

Potom će doći dan kada će ova vrsta merenja prestati. Neće više biti poređenja: mnogo, više, najviše. Jednostavno ćete biti celoviti. Vaša jednostavnost će biti celovita; vaša iskrenost će biti celovita; vaša ljubav će biti celovita; vaša posvećenost će biti celovita; i vaša predanost će biti celovita. Kada ste celoviti, tada najbrže napredujete.

 

Izvor: Šri Činmoj, „Pometnja uma i prosvetljenje srca“