Kako videti božanske osobine u drugima

Pitanje: Kako uvek možemo da vidimo božanske osobine u drugima?

Šri Činmoj: Ako u drugim ljudima ne budeš video božanske osobine, osećaćeš da vidiš tigra, zmiju, pantera, bika ili neku drugu životinju; videćeš ljubomoru, sumnju, strah ili druge nebožanske osobine. Kada vidiš nebožanske osobine u drugima, treba da osetiš da su to divlje životinje. Šta će se tada desiti? Te divlje životinje će te progutati. Ako ugledaš tigra pred sobom, da li misliš da će tigar jednostavno otići? U prirodi tigra je da te proguta. Ako budeš gledao nebožanske osobine u drugima, tada će odmah te divlje životinje doći i progutati te.

Sa druge strane, ako u svakoj osobi budeš video božansko dete, ili prelepi cvet, ili plamteću sveću koja simbolizuje uspon plamena težnje, bićeš pun radosti. Ako vidiš da se neko u njima moli i meditira, ili vidiš veoma svetlo, božansko dete, bićeš pun radosti. Ako vidiš božansko u nekoj osobi, tada će se tvoja snaga, inspiracija i težnja uvećati. Svaka božanska osobina koju imaš će se uvećati.

Čim pomisliš da vidiš nebožansku osobinu u nekom drugom, oseti da ti je čitava ruka prekrivena mastilom. Ti si se uprljao. Možeš je oprati dobrom mišlju. Ali, ako ponovo dodirneš mastilo, čak i ako si oprao ruku, ona će ponovo postati prljava i crna.

Ako ne budeš tražio negativne osobine, tada će automatski pozitivne osobine izbiti u prvi plan. To je ovako: neka osoba ti se sviđa ili ti se ne sviđa. Ako ti neko nije nesimpatičan, onda ti se automatski sviđa. Ili je jedno ili drugo; nema ničega između. U jednom trenutku ili misliš na Boga ili misliš na Sotonu. U svakom trenutku, um ili misli na nešto pozitivno i kreativno ili na nešto negativno i destruktivno.

Zato je najbolja stvar videti pozitivne stvari u drugima. Ako svesno budeš video pozitivne stvari, tada negativne osobine ne mogu izbiti u prvi plan.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Sjaj težnje i tok posvećenosti"

 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 18