Kako znamo da smo dobro meditirali

 

Pitanje: Kako da znamo da li smo dobro meditirali ili ne?
Šri Činmoj: Kako da znamo da li smo dobro meditirali ili ne? Lako možemo znati da li smo meditirali ili ne opažajući način na koji se osećamo, gledamo na stvari i razmišljamo. Ako odmah posle meditacije imamo dobar osećaj prema svetu, onda znamo da je naša meditacija bila dobra. Kad gledamo na svet na nežan način uprkos njegovim nesavršenostima, kad možemo da volimo svet čak i ako vidimo da je prepun nesavršenosti, onda znamo da je naša meditacija bila dobra. I ako imamo dinamičan osećaj odmah nakon meditacije, ako osećamo da smo došli na ovaj svet da bismo nešto uradili, da bismo nešto postali, to ukazuje da smo obavili dobru meditaciju. Taj osećaj da moramo nešto uraditi ne znači da gajimo naše ljudske ambicije. Ne! U trenutku kad pokušamo da gajimo svoje ambicije, one će nas obaviti kao zmija. Ono što treba da radimo u svetu je ono što Bog želi da radimo. Ono što treba da postanemo na svetu je ono što Bog želi da postanemo. Ono što Bog želi da radimo je da izrastemo u Njegov vlastiti lik. Ono što Bog želi da budemo je da budemo Njegov posvećeni instrument. Ako tokom naše meditacije steknemo osećaj da Bog želi da izrastemo u Njegov vlastiti lik, da želi da budemo Njegov posvećeni instrument, i ako se ovaj osećaj sprovede u delo nakon meditacije, onda možemo biti sigurni da smo dobro meditirali.

Ali najlakši način da znamo da li smo imali dobru meditaciju je da osetimo da li su Mir, Svetlost, Ljubav i Blaženstvo izašli u prvi plan. Svaki put kad u prvi plan izađe Svetlost ili kad Ljubav ili Mir ili Blaženstvo izađu u prvi plan, celo telo se ispuni tim božanskim osobinama. Kad imamo ovo iskustvo, znamo da smo dobro meditirali. Svaki put kad se ove stvari pojave na površini, treba da osetimo da se prisećamo naše zaboravljene priče. Ovu priču je napisao sam tragalac, tragalac u nama. Tu priču nije napisao neko drugi. Ona je naša vlastita tvorevina, ali smo je zaboravili, a meditacija je ta koja je vraća. Kad se setimo ove priče, mi smo presretni što smo stvorili tako divnu priču i što je to naša životna priča.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Talasi plamenova", deo 2

 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 5