Unutrašnje pročišćenje

Tragalac ne može postići unutrašnje pročišćenje odjednom. To je postepen proces. Unutrašnje pročišćenje počinje našom svesnom meditacijom; potom čistota mora biti postignuta u budnom stanju, a na kraju mora biti postignuta dok spavamo. Nakon svega ovog će se postići i u toku sna. Moramo početi od početka i raditi korak po korak. To znači da tokom meditacije moramo neprestano da pročišćujemo sebe. Nema svrhe da pokušavamo da meditiramo bez pročišćenja, a nema svrhe da očekujemo pročišćenje bez meditacije. Ako neko pokušava da meditira bez pokušaja da se prizove bar malo čistote, onda samo zatvara vrata svoga srca sve jače i jače. Ako se pojave nečiste misli u toku meditacije, onda su one beskonačno snažnije od nečistih misli koje se pojavljuju kad ne meditiramo. Zašto? Zato što je u toku meditacije sve intenzivnije, oštrije i preciznije. Ako se pojavi  bilo koja nečista ideja, ona dobije snagu od intenziteta meditacije. Ali ako naša meditacija počne sa čistotom, onda snaga čistote lako može uništiti svaku nečistu misao koja nas napadne. Mir, svetlost, blaženstvo, moć i druge božanske osobine nikad se u nama neće trajno zadržati ako nam nedostaje čistota. Hiljade su propale u duhovnom životu jer se nisu trudili  da uspostave čistotu u svojim životima. Teže dva meseca, tri meseca, šest meseci, pet godina, deset godina. Onda iznenada propadnu, upravo zato što nemaju čistotu.
Većina duhovnih aspiranata postaju vegeterijanci. To je odlično. Ali ako samo jedemo povrće sa idejom da ćemo tako biti sposobni da pobedimo naše niže vitalne procese, onda je to blesava ideja. Samim tim što je jeo povrće niko nikad nije savladao niži vital…
Ako stvarno želimo čistotu, dobro je da se ne jede meso, ali moramo znati da su težnja i meditacija te koje su od najvećeg značaja za razvoj čistote. Ako iznesemo čistotu duše na površinu, onda pomoću te čistote možemo ući u srce, um, vital i na kraju u fizičko. Kad božanska čistota prožme sve delove našeg bića, onda možemo biti sigurni da će zauvek i ostati u nama…
Kad kombinujemo našu unutrašnju čistotu sa spoljašnjom čistotom, onda ih obe jačamo. Ali unutrašnja čistota mora imati prvenstvo. Za unutrašnju čistotu potrebna je stalna težnju, rastući plamen. Tek ako to imamo, stvarno smo postigli nešto večno. Kad jednom uspemo da pročistimo svoju svest tokom meditacije, možemo razmišljati o postizanju čistote u toku svih naših sati u budnom stanju i dalje. Čistota svesti sna je vrlo napredno stanje.
Da biste prizvali čistotu u toku meditacije, kad god meditirate kod kuće, molim vas da upalite mirisne štapiće i sveće i da imate cveće i sliku svog Gurua, ako ga imate. Ove stvari će vam pomoći da uspostavite čistotu u atmosferi. Onda, kad počnete da meditirate, pokušajte da udišete i izdišete tri do pet minuta zamišljajući da udišete i izdišete sa svojim Učiteljem. Svesno ponudite svoj životni dah svom Učitelju, zamislite da dišete zajedno s njim. Onda ćete dobiti unutrašnju čistotu od svog Učitelja i možete ući u svoju meditaciju sa ogromnom čistotom.


Izvor: Šri Činmoj, "Čistota, mlađa sestra Božanstvenosti"


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 8