Najviša molitva


Kad se molimo, često postoji suptilna želja za nečim, žudnja da se nešto dobije ili postane nešto. Možemo to nazvati težnjom, jer se molimo da postanemo dobri, ili da imamo nešto božansko što sada nemamo, ili da budemo slobodni od straha, ljubomore, sumnje i tako dalje. Ali, uvek je prisutno suptilno nastojanje s naše strane da iznutra poguramo stvar.

Takođe, tu je uvek osećaj da smo, da tako kažemo, “božanski prosjaci”. Mi osećamo da je Bog visoko iznad nas, dok smo mi duboko dole. Mi vidimo zjapeći jaz između Njegovog i našeg bića. Mi gledamo naviše prema Njemu i plačemo Njemu, ali ne znamo kada će i u kojoj meri Bog ispuniti naše molitve. Osećamo da smo bespomoćni. Mi jednostavno tražimo, a onda čekamo na jednu kap, dve kapi ili tri kapi samilosti, svetlosti ili mira da se spuste na nas. Ponekad je tu osećaj uzimanja-davanja. Mi kažemo: “Gospode, ja Ti dajem moju molitvu, a Ti, molim Te, učini nešto za mene. Molim Te, pomozi mi, spasi me, ispuni me”.

U meditaciji, međutim, mi ne molimo Boga ni za kakvu pomoć, dar, ili božansku osobinu; mi jednostavno ulazimo u more Njegove Stvarnosti. Tada nam Bog daje više nego što smo ikad mogli i da zamislimo. U molitvi mi osećamo da nemamo ništa, a Bog ima sve. U meditaciji mi znamo da sve što Bog ima imamo takođe i mi, ili ćemo imati jednog dana. Mi osećamo da šta god da Bog jeste, i mi smo to isto, samo što još nismo izneli svoju božanstvenost na površinu. Kad se molimo, mi tražimo od Boga ono što želimo. Ali, kad meditiramo, Bog nas obasipa svime što nam je potrebno. Osećamo da nam je čitav univerzum na raspolaganju. Nebo i Zemlja ne pripadaju nekom drugom; oni su naša sopstvena stvarnost.

Najviša molitva je: “Neka bude Volja Tvoja”. To je apsolutno najviši domet molitve, a to je takođe i početak meditacije. Tu gde molitva završava svoje putovanje, meditacija ga počinje. U meditaciji mi ne kažemo ništa, ne mislimo ništa, ne želimo ništa. U svetu meditacije, Svevišnji deluje u nama i pomoću nas za Svoje sopstveno ispunjenje. Svet molitve uvek nešto zahteva. Ali, svet meditacije kaže: “Bog nije ni slep ni gluv. On zna šta treba da uradi da bi ispunio Sebe u meni i pomoću mene. Zato ću jednostavno rasti u Najviše u duševnoj tišini”.

 

Izvor: "Meditacija", Šri Činmoj
 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 4