gde je najbolje da meditiramo

Pitanje: Da li je važno da meditiramo samo kraj svog oltara kod kuće ili možemo meditirati gde god da se nalazimo?
Šri Činmoj: U duhovnom životu je napredak postepen. Od malog deteta postajemo dvanaetogodišnjaci ili trinaestogodišnjaci, a kad nam je osamnaest ili devetnaest ili dvadeset pet, postižemo svoj maksimum u fizičkoj snazi. Isto tako, kad tek počnemo sa duhovnim životom, moramo biti vrlo oprezni. Trebalo bi da meditiramo pred svojim oltarom u svojoj sobi. Uz to, trebalo bi da imamo utvrđeno vreme za svoje meditacije i trebalo bi da uvek budemo tačni. Drvo počinje kao semenka, onda postane izdanak i tek na kraju drvo. Kad postane ogromno drvo, nije ga lako uništiti. Ali dok je mala biljčica, lako se može uništiti; zato stavljamo ogradu oko nje da bismo je zaštitili.
Kad tek počnemo da sledimo duhovnu stazu, morali bismo da meditiramo kod kuće, sami, pred oltarom. Ako imamo Učitelja, trebalo bi da držimo Učiteljevu sliku na oltaru, a takođe sveće i cveće, da bi nam se pročistila svest. Trebalo bi i da upalimo mirišljavi štapić, za čistotu. I ako imamo Učitelja, doći ćemo i meditirati sa ostalim učenicima našeg Učitelja. Tek onda ćemo steći snagu.
Ali nakon što smo budemo iskreno meditirali nekoliko godina, razvićemo određenu unutrašnju snagu. I tada, dok hodamo ulicom ili se vozimo metroom, naše unutrašnje biće će biti snažno, nezamislivo snažno, tako da na nas neće ništa uticati. Ako smo napredni,  moći ćemo da meditiramo i dok vozimo auto. Ništa nas neće ometati. Dok smo u metrou, biće hiljade ljudi oko nas, ali to na nas neće uticati.
Dakle, moramo znati kakav nam je nivo. Ako smo početnici, apsolutni početnici, onda će nam sve stajati na putu. Ako ima buke, odmah će nam odvratiti pažnju. Ali kad smo snažni, ništa nas ne uznemirava. Dok ne postanemo snažni, bolje je da meditiramo kod kuće pred oltarom sa cvećem, kako bismo stekli čistotu i posvećen osećaj i težnju. Onda ćemo ojačati naše unutrašnje nerve i naše unutrašnje mišiće.


 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 7