kako dosegnuti dušu

Pitanje: Jedino sa čime mogu da radim je moj um. Kako mogu da uspostavim kontakt sa dušom ako ne koristim um da to uradim?

Šri Činmoj: Duša može da se dosegne, ali ne umom. Um nikada neće moći da te odvede do duše. Um je sluga duše. Kada duša kaže umu: „Dođi ovamo!“ um može da dođe ili može da pobegne. Ali, um nema moć da kaže duši: „Dođi ovamo!“
Možeš da uđeš u dušu pomoću tvoje težnje. Kada jednom uđeš u duhovni život, može ti biti sasvim dobro i bez uma. Um će ti reći: „Ako uradiš to i to, propao si“. Samo zatvori uši za ovo i reci da to ne želiš više da čuješ. Za nekoliko minuta ćeš osetiti nešto u svom srcu, nešto što ti govori šta da činiš. Kakav god predlog da dođe od duše, samo ga sledi. Doći će dan kada će sve poruke iz duše ili iz srca doći i do uma. Um će na kraju biti prosvetljen svetlošću srca koja dolazi od duše. Uz pomoć srca, moći ćeš da prosvetliš um.
Um ti govori: „Ja sam ovde da te ispunim“. Ali, srce kaže: „Tvoj um te čini malim, manjim, najmanjim; slabim, slabijim, najslabijim. Molim te, pokušaj da pođeš duši sa težnjom svog srca. Tada ćeš moći da sa uspehom prosvetliš um“. U duhovnom životu, najbolja stvar je isprva zaboraviti na um. Pridaj svu važnost srcu. Kada primiš svetlost srca, svetlost duše, tada možeš da prosvetliš um i da izađeš daleko izvan njegovih granica.

 

 Izvor: "Pometnja uma i prosvetljenje srca", Šri Činmoj


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 16