Počnite od koncentracije

Za početnika je bolje da počne od koncentracije. Ako se koncentrišete, vi se tada suprotstavljate lošim mislima koje pokušavaju da uđu u vas. U suprotnom, kad pokušate da umirite i ispraznite svoj um, milioni nepoželjnih misli ući će u vas i nećete moći da meditirate ni sekundu. Ako se koncentrišete, vi se tada suprotstavljate lošim mislima koje pokušavaju da uđu u vas. Zato u početku samo vežbajte koncentraciju po nekoliko minuta. Potom, posle nekoliko nedelja ili nekoliko meseci, možete da pokušate da meditirate.

1. Vežba koncentracije
Moj prijatelj srce. Kao što možete da se koncentrišete na vrh svog prsta, ili na sveću, ili na bilo koji materijalni objekt, možete takođe da se koncentrišete i na svoje srce. Možete da zatvorite oči, ili da gledate u zid, ali sve vreme mislite o svom srcu kao o dragom prijatelju. Kad to razmišljanje postane veoma intenzivno, kad vam zaokupi svu pažnju, onda ste prevazišli obično razmišljanje i ušli u koncentraciju. Vi ne možete da fizički pogledate svoje duhovno srce, ali možete da usredsredite svu svoju pažnju na njega. Tada moć koncentracije postepeno ulazi u srce i potpuno vas izvodi iz oblasti uma

 

Izvor: "Meditacija", Šri Činmoj


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 9