Akbarova kazna

Jednom, u kraljevstvu najvećeg mogulskog cara, Akbara, došlo je do svađe i rasprave između trgovaca. Arapski, indijski i portugalski trgovci su pokušavali da iskoriste jedni druge. Jednog dana se jedan portugalski trgovac naljutio na nekog muslimanskog trgovca, pa je vezao primerak Kur'ana oko vrata nekom psu, a psa pustio. Pas je počeo da luta ulicama, idući tamo-amo, bez cilja, sa knjigom koja mu je visila o vratu. Akbarova majka, Hamida Bahanu Begam, videla je psa i razbesnela se. Rekla je: "To je tako sveta knjiga! Kako je neko može okačiti oko vrata jednom psu!" Hamida Bahanu je zatražila od svog sina, cara, da pošalje nekog da uhvati psa i da ga kazni. Takođe je htela da Akbar otkrije ko je vlasnik psa tako da i on bude nemilosrdno kažnjen.
Jadni Akbar! S jedne strane, bio je veoma odan svojoj majci a, sa druge, kakva bi kazna mogla biti za ovakav zločin? Odjednom, pade mu na pamet sjajna ideja. Zatražio je od jednog sluge da mu donese majmuna. Kad ga je sluga doneo, Akbar priveza majmunu Bibliju oko vrata i reče slugi da ga pusti na ulicu. Majmun poče da luta ulicom, idući od mesta do mesta sa Biblijom koja mu je visila o vratu.
Kad je Akbarova majka čula za ovo, nije bila zadovoljna. Rekla je sinu: "Šta to radiš? Ti od ovoga praviš takmičenje između majmuna i psa. Je li to ono što sam ja želela? Ja sam želela da pas i njegov gospodar budu kažnjeni".
Akbar reče: "Majko, kako mogu da uradim tako nešto? Neko je napravio ovu pakost da bi ismejao našu religiju, ali ja ne znam ko je krivac. Sveta knjiga nije kriva, pas nije kriv, a niko neće priznati da je vlasnik psa. Zato, ako neko priča nešto loše o muslimanima i kači Koran psu oko vrata, onda je najbolje što mi možemo da okačimo Bibliju majmunu oko vrata. Jedino što možemo je da napravimo istu šalu na račun te osobe. Ako on nas ismejava, možemo i mi njega. Ali više od toga ne možemo. Ne možemo kažnjavati ljude za ovakve šale".

 

Iz zbirke priča Šri Činmoja"Mogulski carevi"

 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 15