Dve boginje

Bejahu jednom dve porodice koje su bile komšije i koje su bile veoma, veoma prijateljske i veoma, veoma ljubazne jedna prema drugoj. I muževi i žene su bili izuzetno bliski. Obe porodice su, takođe, bile i veoma bogate. Kako su postale bogate? U jednoj porodici žena se molila boginji blagostanja, "O boginjo blagostanja, dođi i učini me bogatom; dođi i moga muža učini bogatim!" Konačno se boginja pojavila pred njom, a žena ju je molila, "Ostani uvek sa mnom." Boginja je uradila to što je žena tražila, i tako je ovaj par postao vrlo, vrlo bogat.
Druga žena se molila boginji nesreće, "O boginjo nesreće, nikad mi ne dolazi! Želim da uvek budem srećna." Boginja nesreće se pojavila pred njom i rekla, "Došla sam da te obavestim da te nikada više neću posetiti." Tako je i ovaj par postao bogat, jer im boginja nesreće nikad nije dolazila.

Kada se treća porodica doselila u to selo, žena iz te porodice je videla da su ova dva para veoma, veoma srećni. Krišom je upitala svaku od ovih žena kako su postale tako bogate. Kada su joj rekle kako, ona odluči da i ona počne da se moli i to, i boginji blagostanja i boginji nesreće, nadajući se da će barem jedna od boginja ispuniti zahtev. Molila se, "O boginjo blagostanja, molim te dođi mi! O boginjo nesreće, molim te, nikad mi ne dolazi!"
Pošto se žena molila nekoliko dana, iznenada su se obe boginje pojavile zajedno. Žena je bila tako srećna u ushićena. Ona im reče, "Tako sam srećna što ste obe došle." U svom uzbuđenju žena je od boginje blagostanja pomislila da je boginja nesreće pa joj je rekla: "Molim te više nikad ovde ne dolazi. Ne trebaš mi niti te želim."
Onda je žena rekla boginji nesreće, misleći da je boginja blagostanja: "Molim te ostani ovde. Biću ti tako zahvalna."
Boginja nesreće reče: "Želiš me? U redu, ostaću sa tobom."
Boginja blagostanja reče: "Ne želiš me? Onda ću otići zauvek."
Tako je žena bila nesrećna do kraja života. Pouka priče je da morate znati za šta se molite kad bog konačno dođe i stane pred vas. Inače, ako ste uzbuđeni, možete zatražiti pogrešnu stvar.

Pa ipak, zaista napredni duhovni tragaoci će uvek moliti Boga za prave stvari. Vivekananda je bio tako siromašan da nije mogao da sastavi kraj sa krajem. Kada je pitao Ramakrišnu za bogatstvo, Ramakrišna mu je rekao: "Ne mogu da molim Majku Kali za bogatstvo, ali ti otiđi i zamoli je."
Čim je Vivekananda ušao u hram da se moli, nije mogao sebe da natera da moli Majku Kali za novac. Molio se: "Podari mi težnju. Podari mi glas savesti."
Kada se Vivekananda vratio, Ramakrišna reče: "Šta si to uradio? Zašto nisi molio za materijalno bogatstvo?"
Vivekananda je tad otišao po drugi put u hram, ali opet nije mogao da se moli za bogatstvo. Konačno je rekao Ramakrišni: "Ne mogu se moliti za ovakvu vrstu materijalnih stvari." U tome je razlika između Vivekanande i te nesrećne žene.
Ramakrišna reče: "Znao sam, znao sam da nikad nećeš moći da tražiš od Majke Kali materijalno bogatstvo. Ali Majka Kali je tako zadovoljna tvojom težnjom da će se ubuduće ona brinuti o tvojoj porodici".
Nakon toga, Vivekananda nikad nije patio od finansijskih poteškoća. Pre toga je patio jer su svi njegovi rođaci bili protiv njega i nisu hteli da mu pomognu. Onda je, zahvaljujući Majci Kali, bio u stanju da izdržava svoju porodicu. Vivekananda je bio božanska duša, tako je tražio pravu stvar, i dobio je pravu stvar: duhovno blago. Majka Kali je bila tako zadovoljna da je zadovoljila ne samo njegove duhovne potrebe, već i osnovne materijalne potrebe njegove porodice.

 

Šri Činmoj


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 13