Težnja uvećava jedinstvo

Pitanje: Šta znači kad ljudi govore o duhovnom razvoju? Da li to znači da je čovek poništio svoje želje?

Šri Činmoj: Duhovnost se bavi težnjom. Postoje dve stvarnosti, može se reći: želja i težnje. Kada koristimo termin „težnja“, on pripada duhovnom svetu. Pomoću težnje mi oslobađamo sebe, oslobađamo druge, oslobađamo sve. Pomoću težnje mi čeznemo za Beskonačnim kako bismo mogli da ostanemo unutar beskrajnog Mira, Svetlosti i Blaženstva.
Druga stvarnost je želja. Želja počinje u umu. Pomoću želje mi se trudimo da idemo od jednog ka mnoštvu – jedna kuća, dve kuće; jedan auto, dva auta. Mi samo idemo ka sve više i više imovine. Sve što posedujemo nas samo vezuje, vezuje, vezuje. Mi se osvrćemo oko sebe i vidimo da neko ima više nego mi, pa se trudimo da stičemo sve više i više. Našoj pohlepi nema kraja.
Ali, kad imamo posla sa težnjom, onda imamo posla sa Beskonačnim. Tada mi ne prisvajamo imovinu kao takvu. Hoćemo jedino da prisvojimo beskrajni Mir, Svetlost i Blaženstvo. Svaki put kad hoćemo da posedujemo nešto više u materijalnom svetu, mi se sve više i više odvajamo od naših prijatelja, od naših dragih, od naših rođaka, od naše braće i sestara u svetu. Ali u svetu težnje, svaki put kad steknemo makar i mrvicu svetlosti, mi uvećavamo naše prijateljstvo, naše jedinstvo sa svim ljudskim bićima.
 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 11